Europeiska skolor möttes i Agro Challenge i Estland
Några dagar i september har elever från Munkagårdsgymnasiet varit i Olustvere och Särevere i Estland för att tävla i EUROPEA Agro Challenge, en tävling för naturbruksskolor från hela Europa.

Birgitta Kårleman, teamledare och lagmedlemmarna Ludvig Havbring, Casper Segerström, Selma Ledel och Linnea Höckne. Fotograf: Christer Holm, teamledare.
Till Olustvere och Särevere i Estland kom 18 lag från olika europeiska länder för att delta i tävlingen Agro Challenge, där elever på naturbruksskolor möts och visar sina färdigheter i nästan 20 olika grenar. Agro Challenge arrangeras av skolor i olika länder inom EUROPEA International, en organisation för samtliga naturbruksskolor i Europa.
–Ute i Europa är det vanligt med olika tävlingar mellan skolor, med många olika inriktningar, men det är fortfarande ganska okänt i Sverige, säger Christer Holm, driftledare på Munkagårdsgymnasiet och en av två teamledare för Sverige.
Ett stort antal olika tävlingsgrenar
Många av tävlingsmomenten är återkommande år från år, men några nya kommer till varje gång och beroende på vilket land som står som värd blir momenten olika, till exempel citrusplockning i Portugal och osttillverkning i Österrike.
I Agro Challenge samlar lagen poäng efter placering i varje gren och de har max 15 minuter på sig att utföra respektive uppgift. Bland de grenar som ingick i årets tävling i Estland fanns till exempel att installera en mjölkningsmaskin, plocka potatis, identifiera träslag och djur, stapla rundbalar på ett släp, sätta upp staket, byta hjul på en traktor, handmjölkning, känna igen olika ägg, att från en timmerstock såga, klyva och stapla ved, köra traktor, växtskydd, gödsling och mycket mer, så det krävs breda kunskaper och skicklighet för att knipa en placering i toppen.
–Målet med tävlingen är att likasinnade ungdomar från hela Europa ska träffas och lära känna varandra. Själva tävlingsmomenten är en ursäkt för att träffas, enligt min utgångspunkt, fast jag vet att placeringen är viktig för många skolor som använder detta i sin marknadsföring, berättar Christer Holm.
Lagen består av 4 elever varav minst en tjej. Munkagårdsgymnasiet tillsammans med Stiernhööksgymnasiet i Rättvik representerade Sverige med ett helt mixat lag. Det var eleverna Casper Segerström och Selma Ledel från Munkagårdsgymnasiet samt Ludvig Havbring och Linnea Höckne från Stiernhööksgymnasiet som bildade årets Swedish Team. Christer Holm från Munkagårdsgymnasiet och Birgitta Kårleman från Rättvik var med som teamledare.
Det blev en 12:e plats för det svenska laget i årets Agro Challenge. I toppen placerade sig Tyskland på första plats, Luxemburg kom två och tredje pris kammades hem av Danmark.
Munkagårdsgymnasiet har deltagit sedan starten av tävlingen
Det hela startade 2016 i Luxemburg när en driven man vid namn Georges Krack drog igång detta på sin skola. Agro Challenge kallades tidigare Agrolympics, men fick byta namn för att inte sammanblandas med andra Olympiska tävlingar. Hittills har tävlingen arrangerats sju gånger:
- 2016 i Luxemburg
- 2017 Burgstädt i Tyskland
- 2018 Porto i Portugal
- 2019 Golotezyzna Polen
- 2022 Litzlhof i Österrike
- 2023 Nitra i Slovakien
- 2024 Olustvere i Estland 19–22 september
–Munkagårdsgymnasiet har haft förmånen att delta på samtliga platser med olika elever. De flesta år har vi samarbetat och mixat lag med elever från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Första året i Luxenburg hade vi varsitt lag, men samåkte från Tvååker i gemensam buss. Där började vårt samarbete, berättar Christer.
2025 ska Agro Challenge arrangeras av skolor i Nederländerna, förberedelserna är redan igång.
