Direkt till innehållet

UF på Munkagårdsgymnasiet

UF står för Ung Företagsamhet. Här hittar du information om UF:s koncept samt årets UF-företag och deras affärsidéer.

Om UF-företagande

På Munkagårdsgymnasiet utbildas bioprenörer och det innebär att vara entreprenör inom de gröna näringarna. I årskurs 3 läser alla elever på skolan Entreprenörskap och får då möjlighet att starta, driva och avveckla ett UF-företag. Forskning visar att de som har drivit UF-företag har lägre arbetslöshet, tjänar bättre och oftare startar eget företag. Källa: Ung Företagsamhets webbsida

Under UF-året lär sig eleverna mycket; bland annat hur en affärsidé och affärsplan utformas, hur en budget sammanställs samt hur marknadsföring och försäljning går till. Dessutom har de goda möjligheter att skapa ett kontaktnät och övas i samarbete, problemlösning och presentationsteknik. När UF-året är slut utvärderas det och kursen Entreprenörskap kan ses som ett led i utbildningen till att bli bioprenör.

För mer information om hur det är att starta, driva och avveckla ett UF-företag besök Ung Företagsamhets webbsida.

Årets UF-skola i Halland 2021

Vid Ung Företagsamhet Hallands livesända prisutdelning 23 mars utsågs Munkagårdsgymnasiet till Årets UF-skola med följande motivering:

Skolan har sedan lång tid jobbat brett med UF-företagande och kontinuerligt skapat samverkan och möten mellan skola och näringsliv. Näst in till alla elever som går ut från skolan har drivit ett UF-företag. Här har man förstått möjligheten med att arbeta ämnesövergripande med UF-företagande. Man kopplar också UF-företagens affärsidéer mot programinriktningen för att få en så relevant utbildning som möjligt. Lägg därtill att man utbildar Sveriges enda Bioprenörer! Som de själva sammanfattar det: ”På vår skola ska eleverna bli företagsamma, yrkeskunniga, nyfikna, hållbara, framtida entreprenörer inom trädgård, djurvård, skogsbruk och lantbruk”.

UF-företag på Munkagårdsgymnasiet läsåret 2020-2021

Här nedan presenterar vi ett urval av förra läsårets spännande företag.

Happy Treats UF

Happy Treats UF tillverkar en receptbok med hållbara recept på godis till katt, hund och häst.

Tre tjejer som driver UF-företag
Happy Treats UF: Natalie Fagerström, Peggy Rickardsson, Tilda Karlander

HundraHjälpen UF

UF-företaget HundraHjälpen UF erbjuder ett forum på nätet där hundägare och pensionärer kan träffas och bestämma hundpassning. Pensionärerna får valuta i utbyte mot passningen.

Hundrahjälpen UF: Jimmy Kärnstrand, Oliver Stammis, Carl Lundholm

Halländska Rotfrukter UF

Oliver, Johan och Ellen har startat UF-företaget Halländska Rotfrukter UF. Deras affärsidé är att odla och sälja morötter, rödbetor och potatis. Rotfrukterna körs ut varannan vecka till kunderna.

Tre elever i gröna tröjor med logotyp framför en buske
Halländska Rotfrukter UF: Oliver Johansson, Johan Svensson, Ellen Svensson.

Gårdsskyltar UF

Gårdsskyltar UF tillverkar och säljer specialbeställda skyltar i trä. Texten fräses in och träet som används är spillmaterial.

Tre elever som bakom en stor skylt i trä.
Gårdsskyltar UF: Lukas Holmgren, Alexander Larsson, Alexandra Hentilä

Lantkorv UF

Lantkorv UF:s affärsidé är att sälja den bästa närproducerade delikatesskorven till hungriga korvälskare i hela Halland. Korven innehåller grisens alla slaktdetaljer vilket betyder att inget går till spillo.

Fyra elever på rad i skolmiljö.
Lantkorv UF: Emil Jakobsson, Rustan Johansson, Simon Lundblad, Marcus Bengtsson

Snuffle Rug UF

Snuffle Rug UF erbjuder en aktiveringsprodukt för bland annat hund, katt och marsvin. Företagets produkt består av bilbälten från bilar som inte längre används och fleecetyg. Även fleecetyget är återanvänt.

Fem elever poserar på en gräsmatta med sin UF-produkt.
Snuffle rug UF: Maja Gadd Karlsson, Timothy Qvarnström, Amelie Aronsson, Ella Liv Griffin, Emelie Emilsson

Woolit UF

UF-företaget säljer handtillverkade bäddar och leksaker av fårull och alpackaull till katter och hundar. Leksakerna har som funktion att aktivera djuret. Bädden har som funktion att erbjuda djuret en bekväm viloplats som både är värmande och andas.

Tre elever som visar sina ullprodukter.
Woolit UF: Annie Riddestorm, Lucas Nordin, Annielle Antonsson

Träpuckar UF

UF-företagets affärsidé är att tillverka och sälja träpuckar som används till grillning. Produkten tillverkas av björk, bok och aln som har sågats ner till “puckar” av träd som annars skulle lämnats kvar i skogen.

Tre elever som visar upp sina träpuckar.
Träpuckar UF: Alfred Dahlin, Linus Idoffsson, Hugo Karlsson

Grilltunnan UF

Killarna i UF-företaget Grilltunnan UF tillverkar och säljer en grilltunna gjord av gamla oljefat och plåtfälgar. Tunnan är monterad på fyra ben och den passar väldigt bra vid grillning till många.

Fyra killar vid en grill tillverkad av ett oljefat.
Grilltunnan UF: Jonathan Gerhardsson, Markus Persson, Leon Evertsson, John Gustafsson

TagByUs UF

TagByUs UF erbjuder en namnbricka som djurägare kan hänga i djurets halsband eller träns. Företaget arbetar miljövänligt då det används små bitar av koppar eller plåt som andra företag inte har någon användning för.

De två tjerna i uf-företaget ställer ut i skolans entré.
TagByUs UF: Alexandra Kjellström, Jonna Borvén

Rubbite UF

Tjejerna I Rubbite UF tillverkar en product som gör hundens vardag roligare. Leksaken kan användas vidträning och lek som en kampleksak eller aktiveringsleksak. Den är gjord av återvunnet spengummi och återvunna textiler.

De två tjerna i uf-företaget ställer ut i skolans entré.
Rubbite UF: Tove Myhrberg, Christine Larsson

Vima-ljus UF

Vima-ljus UF gör doftljus på överblivna ljusstumpar och en hjärtformad ljusstake av armeringsjärn.

Fyra elever på rad i skolmiljö.
Vima-ljus UF: Amanda Ahlin, Mattis Andersson, Irma Lund, Wilma Salomonsson