Solbruk i vårt jordbrukslandskap
Solceller i kombination med jordbruk ska testas på Munkagårdsgymnasiet och andra anläggningar i projektet Solbruk i vårt jordbrukslandskap, som beviljats medel från Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak för att skapa Nordens första Living Lab för Solbruk.

Idag råder delade uppfattningar om huruvida solceller på jordbruksmark utesluter möjligheterna för odling på samma mark. Men det finns lösningar där jordbruk och solenergi kan samexistera – detta kallas agrivoltaics, eller som vi kallar det; solbrukssystem. I projektet Solbruk i vårt jordbrukslandskap testar och utvärderar vi olika solbrukssystem.
Living Lab för odling i kombination med solceller
Projektets förstudie har visat att det finns begränsad forskning och erfarenhet kring hur solbrukssystem kan utformas för att möjliggöra effektiv solenergiproduktion och samtidigt bibehålla eller förbättra livsmedelsproduktionen. I projektet kommer vi därför att testa vad för typer av grödor, jordbruksmaskiner och energilagringssystem som kan kombineras i praktiken.
Med den kunskap som vi tar fram i projektet kommer det att lägga grunden för ett långsiktigt och hållbart Living Lab. En dynamisk plattform för att bygga upp och sprida kunskap om solbrukssystem. I projektet kommer fyra demonstrationsmiljöer att tas fram, två i Danmark och två i Sverige, som tillsammans utgör ett Living lab.
Munkagårdsgymnasiet förenar kompetens, anläggningar och visningsmöjligheter
Region Halland medverkar som partner i projektet genom Munkgagårdsgymnasiet i Tvååker, som går in med odlings- och brukningskompetens.
På området finns en solcellsanläggning sedan 2015, Solsidan 1, där vi under projektet utforskar den biologiska mångfalden. Som en del av projektet ska också en försöksanläggning byggas, för att prova olika solcellstekniker. Munkagårdsgymnasiet sköter anläggningarna och ska även bidra med kompetens i andra anläggningar i projektet.
– Munkagårdsgymnasiet samlar många resurser på samma plats. Vi driver redan jordbruk och har lång erfarenhet, samtidigt som solcellsanläggningen blir en av testplatserna för projektet. Vi har dessutom bra lokaler som passar för konferenser och andra möten i nära anslutning till det praktiska arbetet, berättar Stefan Larsson, driftchef på Munkgagårdsgymnasiet.

Demoanläggning i Flakkebjerg, Danmark. En liknande anläggning ska byggas på Munkagård, där solcellsanläggningen kombineras med odling.
Medfinansieras genom EU-medel
Solbruk i vårt jordbrukslandskap är ett Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak-projekt och medfinansieras genom EU-medel. Projektet berör Interreg- och EU-målet att främja förnybara elförsörjningsmöjligheter.
Partner i projektet
Partner i projektet:
- Green Agro and Transport ApS
- European Energy
Länk till annan webbplats.
- HighFive Innovationsarena
Länk till annan webbplats.
- Hushållningssällskapet Halland
Länk till annan webbplats.
- Högskolan i Halmstad
Länk till annan webbplats.
- Munkagårdsgymnasiet (Region Halland)
Länk till annan webbplats.
- RISE
Länk till annan webbplats.
- Samsø kommune
Länk till annan webbplats.
- Varberg Energi
Länk till annan webbplats.

Kontaktperson i Region Halland