Direkt till innehållet

Djurvård

Är du djurintresserad har vi utbildningen för dig! Här finns allt från hamstrar och hundar till reptiler och lamadjur. Alla som tar gymnasieexamen från Naturbruksprogrammet inriktning Djurvård får Europass Djur, som är ett internationellt gångbart intyg på din kompetens som djurskötare. Du har också möjlighet att välja till grundläggande högskolebehörighet för att studera vidare på högskola eller universitet!

Kontaktperson
Katarina Karlberg

Utbildning

På Munkagårdsgymnasiets djurinriktning kommer du att lära dig massor om sällskapsdjur, djurparksdjur och lantbruksdjur. Skolan har fler än 150 olika djurarter och du kommer bland annat att arbeta med hundar, fiskar, reptiler, ormar, fåglar, kaniner, lamadjur och kor. Det är eleverna tillsammans med vår driftspersonal som sköter djuren.

Djursjukvård är en viktig del av utbildningen. När du arbetar som djurskötare eller djurvårdare är det du som har ansvaret för djurens dagliga skötsel. Det är då viktigt att du kan avgöra när något inte står rätt till.

Praktik

Förutom arbetet med skolans djur har samtliga elever minst 15 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) utanför skolan. Skolan ordnar din praktikplats och har kontakt med din handledare på praktikplatsen. Vissa veckor är förlagda till djurparker runt om i Sverige. Skolan samarbetar bland annat med Borås Djurpark, Skånes Djurpark och Nordens Ark. Andra exempel på praktikplatser är zoobutiker, hunddagis och veterinärkliniker. Du har också möjlighet att söka utlandspraktik. Skolan samarbetar till exempel med veterinärhögskolan i Sarajevo.

Ett lamadjur i en hage.

Möjligheter efter utbildningen

Väljer du Djurutbildningen hos oss på Munkagårdsgymnasiet kan du se fram emot en riktigt givande och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida yrke. Beroende på vilka kurser du väljer kan du få kompetens som djurvårdare, djurskötare, föreståndare för hunddagis och/eller hundinstruktör samt behörighet till fortsatta studier. Välkommen till Munkagårdsgymnasiet och en unik inblick bakom kulisserna i djurens spännande liv.

En pytonorm i sitt terrarium.

Skräddarsy din utbildning

Du har stora möjligheter att kombinera kurser till en utbildning som passar dig, med eller utan högskolebehörighet. Vi erbjuder fördjupande kurser inom:

  • Djursjukvård
  • Hundkunskap
  • Djurpark och zoohandel

Djursjukvård

Alla djurelever läser kursen djurvård inom djurens hälso- och sjukvård 1. Här lär du dig bl.a. om djursjukdomar och förebyggande åtgärder. Om du väljer att även läsa fördjupningskursen som omfattar 200 poäng, så lär du dig allt du behöver veta för att kunna arbeta som djurvårdare, t.ex. om olika behandlingsmetoder, farmakologi och veterinärmedicinsk utrustning.

En skadad katt som får ett bandage.

Skolan erbjuder även möjligheten att läsa en kurs i läkemedelshantering för att få ett intyg, så kallad D9. Kursen ger dig utökad behörighet som djurvårdare vilket innebär att du får fler arbetsuppgifter och utökat ansvar om du arbetar på en veterinärklinik. Denna behörighet gör dig mycket attraktiv på arbetsmarknaden direkt efter avslutade gymnasiestudier.

Under studietiden gör vi en resa och besöker olika vidareutbildningar inom djur; BYS/Biologiska Yrkeshögskolan i Skara där man bl.a. kan läsa till agrotekniker eller djurvårdare på utökad nivå och till SLU/Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala där man bl.a. utbildar veterinärer och djursjukskötare.

Du kan komplettera din djurvårdarutbildning med våra kurser i hundkunskap eller sällskapsdjur/lantbruksdjur.

Djurpark och zoohandel

Alla elever som går inriktning djurvård läser kursen Djurpark 1. Väljer du att fördjupa dig inom djurpark och zoohandel så läser du dessutom kurserna Djuren i zoohandeln 100 p och Djurpark 2 100 p.

En wallaby som skuttar i hagen.

Du lär dig om de djur som förekommer i zoohandeln; hur de lever, hur man sköter dem, vilka regler som gäller för att hålla dem och mycket annat. Du arbetar också med att utforma miljöer för djuren såsom biotopakvarier och terrarier. Varusortiment och exponering av varor i zoohandeln är några andra områden i utbildningen.

Efter zoohandelskursen får du Jordbruksverkets intyg för zoohandlare, vilket är det yrkesintyg som man behöver om man skall arbeta i zooaffär.

I djurparkskursen läser du om bevarande av hotade arter, utformning av djuranläggningar och beteendestudier hos djurparksdjur. Du får också lära dig hur man aktiverar djuren och berikar deras miljöer. En del av undervisningen är förlagd till Borås djurpark.

Fördjupning inom djurpark och zoohandel ger dig en bred djurkunskap och förbereder dig för arbete i zoohandel eller djurpark.

Hund

Samtliga elever som valt inriktning djurvård läser grundkursen Hundkunskap 1. Väljer du att även läsa kurserna Hundkunskap 2 & 3 samt Träning av hund får du ett intyg om att du har den utbildning som krävs för att kunna starta hunddagis/hundpensionat. Du lär dig bland annat om hundens beteende och mentalitet, att hantera och sköta hundar samt olika träningsmetoder och problemlösning.

Om du vid utbildningens början vet att du vill välja att läsa hundkurserna har du möjlighet att ta med din hund till skola och internat redan från första terminen. Skolan har ett nybyggt hundstall med 12 boxar (24 platser) för elevhundar där din hund kan vara under skoltid. Efter skolan tar du givetvis med dig hunden till ditt boende!

Hund som sitter i en kartong.

I januari 2017 invigdes vår uppvärmda träningshall med mattingmatta, träningsmaterial och hinder. Hallen är bokningsbar även för elever efter skoltid. Givetvis finns även goda möjligheter att träna utomhus!

Flera personer med hundar i en träningshall.

Du kan kombinera din hundutbildning med att läsa fördjupningskursen inom djursjukvård och därmed ha möjlighet att få kompetens som djurvårdare på utökad nivå. Dessutom finns möjlighet att som individuellt val läsa några av kurserna Specialidrott 1 agility, Hundmassage och/eller kursen Aktivitetsledarskap som ger dig möjlighet att bli allmänlydnadsinstruktör inom Svenska Brukshundklubben.

Bokning av hundhallen

En person med hund går i skogen.

Prova på

Går du i årskurs 9 och funderar på att välja inriktning Djurvård? Då är du välkommen till oss och prova på!

En vit killing i en hage.

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Svenska 1, 100 p

Matematik 1, 100 p

Engelska 5, 100 p

Idrott och hälsa 1, 100 p

Naturkunskap 1a, 50 p

Historia 1, 50 p

Religionskunskap, 50 p

Samhällskunskap, 50 p

Programgemensamma ämnen 400 p

Biologi 1, 100 p

Entreprenörskap, 100 p

Naturbruk, 200 p

Individuellt val 200 p

Alla elever på Naturbruksprogrammet ges möjlighet att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 som utöver yrkesexamen krävs för grundläggande behörighet till högskolan.

Gymnasiearbete 100 p

Inriktning Djurvård 300 p

Djurens biologi, 100 p

Djuren i naturbruket, 100 p

Djurhållning, 100 p

Programfördjupning 400 p

Sällskapsdjur 1, 100 p

Hundkunskap 1, 100 p

Djurvård inom djurens hälsa och sjukvård 1, 100 p

Djurparksdjur 1, 100 p

Möjliga utgångskurser 500 p

Djurvård inom djurens hälsa och sjukvård 2, 200p

Djur specialisering – Zoohandel, 100p

Djurparksdjur 2, 100p

Sällskapsdjur 2, 100p

Hundkunskap 2, 100p

Hundkunskap 3, 100p

Träning av hund, 100p

Lantbruksdjur 1, 100p

Lantbruksdjur 2, 100p

Lantbruksdjur specialisering, 100p

Matematik 2a, 100p

Lärare

Bland lärarna på djurinriktningen finns utbildad biolog, veterinär, djurvårdare, av Svenska Brukshundklubben certifierad lärare och instruktör. Flertalet lärare har genomgått utbildningar i Svenska Kennelklubbens regi. De har erfarenhet av arbete på veterinärklinik, i djurpark och/eller i zoohandel – flera är dessutom aktiva tävlingsförare i olika hundsporter.