Yrkesutbildning - Resurshundförare

Denna utbildning vänder sig till dig som arbetar - eller utbildar dig för att arbeta - med människor och i detta yrke vill integrera hundar som en resurs.

Ansökningsperiod
2022-08-02 - 2022-09-02
Ansök så här
Ansök via vuxenutbildningen i din kommun.
Utbildningstyp
Vuxenutbildning

Om utbildningen

Utbildningens huvudman är Vuxenutbildningen i Varbergs kommun. Vi på Munkagård är anordnare. Frågor om din ansökan skickas till Vuxenutbildningens kontakt. Frågor om utbildningens upplägg, innehåll, studieform m.m. skickar du till utbildningsansvarig Jenny Wibäck, via jenny@lyckagard.se

Utbildningsstart: 10 oktober 2022

Utbildningen slutar: 5 maj 2023

Denna utbildning vänder sig till dig som arbetar – eller utbildar dig för att arbeta – med människor och i detta yrke vill integrera hundar som en resurs. Intresset för hundars medverkan inom skola/vård/omsorg växer snabbt och i takt med ökad psykisk ohälsa växer också behoven för alternativa stödinsatser.

En kvinnlig resurshundförare, en hund och ett barn interagerar i utomhusmiljö.

Utbildningen kan leda till följande:

  • Kompetens att integrera hundar som resurs inom din nuvarande yrkesprofession inom skola/vård/omsorg.
  • Utveckla egen hundassisterad verksamhet inom ditt intresseområde. (Kompletterande studier i entreprenörskap kan rekommenderas!)
  • Meriterande om du vill arbeta som personlig assistent, boendestödjare, kontaktperson eller avlösare för personer där hunden är en viktig del i vardagen.
  • Meriterande om du vill söka arbete inom området djur som hälsofrämjanderesurs, exempelvis på hunddagis med dubbelsyfte.
  • God grund för vidare arbete med Sociala tjänstehundar.

Upplägg

Utbildningen går på halvfart och på semidistans, vilket innebär att den både är nätbaserad, samt innehåller 3 obligatoriska träffdagar på Munkagård, utanför Varberg.

Kommunikationen med lärare och studiekamrater sker i huvudsak via en lärplattform och du behöver därför ha tillgång till dator med internetuppkoppling. Till varje kurs hör obligatorisk litteratur som du själv bekostar.

De tre kurser som utgör stommen i utbildningen är Pedagogik, Mental träning & Träning av hund. Dessa examineras genom olika temauppgifter som berör hur hundar kan fungera som resurs i livslångt lärande och personlig utveckling.

Preliminära datum för obligatoriska träffar:

Träff 1: 1-2/11

Träff 2: 21-22/2

Träff 3: 2 dagar under vecka 15. Datum ej spikade.

Innehåll:

Pedagogik 100 poäng.

Mental träning 100 poäng.

Träning av hund 100 poäng.

En hund och en person som sitter med en rullator intill sig.

Medverkande hundar

Under utbildningens gång behöver du ha tillgång till en hund som du kan träna med regelbundet. Träningen kommer individanpassas och hundens ålder eller förkunskaper är utan betydelse. Däremot är det en förutsättning att du kan ha med dig hunden till våra träffar, vilket innebär att den behöver vara vaccinerad, fri från smittsamma åkommor, samt att hundens ägare ger sitt godkännande för att hunden vistas i undervisningsmiljön.

Under träffdagarna varvas föreläsningar och diskussioner med praktiska aktiviteter där hundarna medverkar. Den hund du deltar med behöver inte vara tänkt att integreras i framtida yrkesverksamhet, utan kan istället ses som en viktig statist i den del av utbildningen som praktiskt berör träning och relation människa-hund. Utbildningen hos oss innefattar alltså inte något test, certifiering eller diplomering av hundar. Istället har vi ett upplägg som bygger på att du som hundförare ska få den kompetens som krävs för att välja och förbereda hundar för medverkan i olika sammanhang. Bland annat kommer din utbildning i teori och praktik att behandla Socialstyrelsens riktlinjer för användning av hundar inom vård och omsorg. En närmare beskrivning av den värdegrund som utbildningen vilar på finner du här.

I den praktiska träningen ryms en tränarutbildning i Nose work, som dels utvecklar dina färdigheter som hundtränare och dels kommer kopplas till hundassisterad pedagogik.

Hos Vuxenutbildningen i Varberg kan du läsa mer om ingående kurser, samt preliminära träffdatum.

En hund och ett barn går tillsammans genom en allé med ryggarna mot kameran.

Såhär ansöker du

Du som tillhör Varbergs Kommun går in på vuxenutbildningen.varberg.se. Du ansöker till utbildningen genom webbansökan, länken hittar du på Vuxenutbildningens hemsida.

Om du är folkbokförd i en annan kommun än Varberg ska ansökan göras via Vuxenutbildningen i den egna hemkommunen. På vuxenutbildningen.varberg.se finns en ansökningsblankett du kan använda. Om du vill ta personlig kontakt med din hemkommun finns här en PDF-fil med information till beslutsfattaren.

Kontakt Vuxenutbildningen i Varberg

Henriette Hammar, Biträdande rektor

0340-69 70 72

henriette.vigsnaes.hammar@varberg.se

Det går också bra att kontakta Studie- och karriärcentrum, skc@varberg.se

Kontakt, Utbildningsansvarig

Jenny Wibäck

jenny@lyckagard.se

0731-58 89 58

Kontakt Munkagårdsgymnasiet

Stefan Larsson, Driftchef

Stefan.A.Larsson@regionhalland.se

0340-48 09 77