Länk till förstasidan

AMOOVE21 Trondheim

Ida och Lisa berättar om sina två veckor i Norge år 2021, en resa som var en del i utbytesprojektet AMOOVE21.

Hej!

Vi heter Lisa och Ida och går tredje året på Munkagårdsgymnasiet. Lisa läser inriktningen djur och Ida läser inriktningen lantbruk. Vi har under två veckors tid varit på ett utbyte på naturbruksgymnasiet Skjetlein, utanför Trondheim i Norge.

Några kalvar i en box går mot kameran.

Utbytet gick ut på att vi skulle lära oss om det norska lantbruket och undersöka djurvälfärden för mjölkkor i lösdrift. Detta var ett projekt som flera naturbruksskolor samarbetade kring och det var elever ifrån Finland, Holland och Norge utöver oss som var med på detta utbyte. Det kommer förhoppnings komma fler samarbeten framöver mellan dessa skolor.

Hus längs vattnet i en stad.
Två tjejer med mössor tar en selfie.

Under de första dagarna fick vi information om den norska skolan som vi hade undervisning på, men även en rundtur kring området. Vi fick också tid att lära känna de ansvariga lärarna och de elever som vi skulle umgås med i detta projekt. I Norge finns det liknande regler som i Sverige för smittskydd och detta innebär att vi satt i karantän från djuren de första 48 timmarna i Norge. Under tiden fick vi se skolan, omgivningen och lära känna varandra istället för att direkt hoppa in i projektet.

När sedan karantänen var slut började projektet på riktigt och vi var på flera olika studiebesök hos mjölkbönder i närheten av skolan. Det var dessa gårdar som vi senare hade uppgifter att arbeta med, som gick ut på att vi skulle undersöka djurvälfärden och hitta saker som var bra och saker som kunde förbättras. Det var slutuppgiften för detta projekt, vi delades upp med elever ifrån alla länder i olika grupper och varje grupp fick varsin gård att fördjupa sig i. Sedan fick grupperna göra varsin presentation som visades sista dagen vi var i Norge, och denna uppgift betygsattes av de ansvariga norska lärarna.

Norrsken

Under dessa två veckor hann vi med mycket mer än att bara göra slutuppgiften och vara på studiebesök. Vi besökte bland annat Trondheim, turistområdet Den Gyllene Omvägen och byn Røros uppe i fjällen. Vi var även på små utflykter där vi bland annat bowlade. Sista dagen åt vi på en restaurang i ett torn där restaurangen rörde sig och du såg utöver stora delen av Trondheim. Vi hade dessutom turen att få se norrsken under denna resa till Norge!

En snötäckt by och en istäckt bäck.

Alla vi elever ifrån Finland, Holland och Sverige bodde på ett motell där vi hade tillgång till tv och kök, vilket gjorde att vi lagade mat tillsammans och kollade på film tillsammans men även bara kunde umgås och prata. Det var intressant att prata med personer ifrån andra länder och höra hur annorlunda vissa saker är men även likheterna länderna emellan. Denna resa har varit lärorik både för våra kunskaper inom lantbruket, vår vardagliga engelska och våra kulturella kunskaper. Denna resa har gjort oss bekanta med flera länder Europa över, men även vänner för livet där vi hoppas att vi kommer fortsätta att hålla kontakten.

/Lisa och Ida, 2021

Ett gäng elever framför en skola i Norge.