Full fart för Valle i skogen
I sitt jobb i skogen arbetar Valle både som skotarförare och med manuell huggning. ”Är man intresserad av att arbeta inom skogsbruket finns det hur många möjligheter som helst” säger han.
Hej Valle! Du tog studenten 2020 från skogsutbildningen på Munkagårdsgymnasiet. Vad har hänt sedan dess?
När jag hade tagit studenten var det lite dåligt med jobb i skogen för min del. Jag sökte ett jobb som innebar att klippa vägkanter och arbetade med det i tre månader. Sedan var det inte bättre än att jag gick från kantklipparen direkt tillbaka till skotaren i september! I skrivande stund är jag heltidsanställd på Västbo Gallring sedan ett år tillbaka. Vi kör åt Sydved med två grupper; en slutavverkningsgrupp och en gallringsgrupp, som jag brukar köra på.
Hur kan en typisk arbetsdag se ut?
Den kan se väldigt olika ut. Oftast sitter jag och kör vår gallringsskotare, bara det i sig kan variera mycket från dag till dag beroende på körning, väder och om något skulle gå sönder. Det är oftast jag som hugger manuellt framför våra skördare, det kan vara allt från framfällning, övergrova träd, risgranar eller ett träd som skördaren hade kunnat ta själv men som står dumt till, t.ex. nära väg eller ledning.
Har du några tips till de som vill arbeta i samma bransch som du?
Är man intresserad av att arbeta inom skogsbruket finns det hur många möjligheter som helst. Det viktigaste är att man visar att man har intresse för skogen och vill lära sig mer om den hela tiden.
Berätta lite om din tid på Munkagårdsgymnasiet?
Tiden på Munka var bra. Klassen jag hamnade i och sedan spenderade tre år med, kunde inte varit bättre. Jag kände mig bekväm med alla. Lärarna och övrig personal upplevde jag som tillmötesgående om man behövde ha hjälp med något. Något jag ångrat lite nu i efterhand är att jag inte läste in de högskoleförberedande ämnena. Ifall man skulle få för sig att plugga vidare sedan. Jag fick förmånen att bo på skolans boende, vilket var riktigt bra. Man fick känna på hur det var att inte bo hemma på veckorna och klara sig mer självständigt.