Länk till förstasidan

Mattias arbetar på Orsa Rovdjurspark

Den breda djurvårdsutbildningen på Munkagård gav goda förutsättningar för arbetet i djurpark och från åren på skolan tar Mattias även med sig vänner och upplevelser som han kommer att bära med sig hela livet.

en ung man matar två vita björnar

Hej Mattias! Du läste Djurvårdsinriktningen på Munkagårdsgymnasiet. Vad ville du göra efter din examen?

Mina vägval ändrades under gymnasietiden. På kort sikt ville jag komma ut i arbetslivet och testa lite olika sätt att arbeta, men på lång sikt börja studera för en högre utbildning.

Vad arbetar du med idag? Kan du beskriva hur en arbetsdag ser ut?

Idag arbetar jag på Orsa Rovdjurspark som djurvårdare. En väldigt varierande anställning där man tar hand om parkens olika djur som är våra stora svenska rovdjur, men även tigrar, isbjörnar och leoparder. Arbetet med djuren är en blandning mellan daglig vård och skötsel till att flytta/träna djur, samt att hjälpa olika forskningsinstitut att framföra god forskning av djuren, både i park och i det vilda.

Att arbeta i en mindre park har verkligen gett mig en bra inblick i hur djurparksvärlden fungerar även på en SDF/EAZA nivå. Under min tid på Rovdjursparken har jag också fått möjligheten att arbeta med utbildning och hålla olika guidningar/föredrag för skolklasser, från förskoleklass till gymnasieelever.

Hur hjälpte din utbildning på Munkagård dig i ditt nuvarande arbete?

På Munkagård fick jag en bred utbildning även om jag inte läste djurparksprofilen. Denna breda utbildning ledde till bra förutsättningar för att jobba i djurpark och att jag kunde förlita mig på mina djurkunskaper. Munkagård hjälpte mig också att få in foten i djurparksvärlden genom praktik som sedan ledde till anställning.

Vad var det bästa med dina år på Munkagård?

Jag skulle säga att det bästa med Munkagård var en helhet på allt man lärde sig med otroligt engagerade lärare som gav det lilla extra för att man skulle få en så bra utbildning som möjligt. Munkagård gav mig samtidigt vänner och upplevelser som jag kommer att bära med mig hela livet.