Länk till förstasidan

Vår vision

Munkagård, det ledande naturbruksgymnasiet – här utbildas bioprenörer! Våra elever ska bli företagsamma, yrkeskunniga, nyfikna, framtida entreprenörer inom djurvård, lantbruk, naturturism, skogsbruk och trädgård med ett driv att verka för en hållbar utveckling.

en färgad banner

I en värld som påverkas allt mer av miljöförstöring behöver vi alla arbeta för en hållbar framtid. Vår jord behöver företagsamma, yrkeskunniga, nyfikna, hållbara, framtida entreprenörer inom skogsbruk, lantbruk, djurvård, naturturism och trädgård som kan arbeta för en grönare planet. Det har vi på Munkagårdsgymnasiet valt att kalla bioprenörer.

Vi är stolta över att vara den enda skola i Sverige som utbildar bioprenörer. Munkagårdsgymnasiet har fått ordet varumärkesskyddat av Patent- och registreringsverket sedan mars 2018 och vi arbetar sedan dess mot vår vision att bli det ledande naturbruksgymnasiet med bioprenör som ledstjärna.

Nyfiken och företagsam

En bioprenör skapas när en miljömedveten blivande entreprenör läser någon av utbildningarna inom skogsbruk, lantbruk, djurvård, naturturism eller trädgård. Just de inriktningar som du som elev kan läsa på Munkagårdsgymnasiet. Med det här nya ordet vill vi profilera oss som en entreprenöriell och framåtriktad naturbruksskola.

– Att arbeta inom de gröna näringarna är ett otroligt viktigt framtidsyrke, vi är stolta över att kunna vara med och bidra till det genom att vi utbildar våra bioprenörer, säger Maria Johnsson Thorén, rektor på Munkagårdsgymnasiet.

Utbildar bioprenörer

Som naturkunskapslärare utbildar Kristina Bergsten biologiska entreprenörer på Munkagårdsgymnasiet och en dag slog det henne: Hennes elever är bioprenörer!

När jag var på väg till jobbet, kom ordet bara till mig, säger Kristina Bergsten.

Många av skolans elever satsar på någon form av egen verksamhet inom skogsbruk, lantbruk, djurvård, naturturism eller trädgård efter avslutad utbildning.

– Men självklart behöver du inte starta din egen verksamhet för att vara bioprenör, det handlar om en inställning, säger Maria Johnsson Thorén.

Maria, Kristina och deras kollegor arbetar sedan en tid tillbaka med att utveckla skolan och hållbara utbildningar med det nya ordet som vision. Och nu har alltså PRV slagit fast att Munkagårdsgymnasiet har ensamrätt på bioprenörerna.