Länk till förstasidan

UF – Ung företagsamhet

UF står för Ung Företagsamhet. Här hittar du information om UF:s koncept.

På Munkagårdsgymnasiet utbildas bioprenörer och det innebär att vara entreprenör inom de gröna näringarna. I årskurs 3 läser alla elever på skolan Entreprenörskap och får då möjlighet att starta, driva och avveckla ett UF-företag.

Om UF-företagande

Forskning visar att de som har drivit UF-företag har lägre arbetslöshet, tjänar bättre och oftare startar eget företag. Källa: Ung Företagsamhets webbsida Länk till annan webbplats.

Under UF-året lär sig eleverna mycket; bland annat hur en affärsidé och affärsplan utformas, hur en budget sammanställs samt hur marknadsföring och försäljning går till. Dessutom har de goda möjligheter att skapa ett kontaktnät och övas i samarbete, problemlösning och presentationsteknik. När UF-året är slut utvärderas det och kursen Entreprenörskap kan ses som ett led i utbildningen till att bli bioprenör.

För mer information om hur det är att starta, driva och avveckla ett UF-företag besök Ung Företagsamhets webbsida Länk till annan webbplats..

Lampskärmar som skapats av renoverade värmelampor och en skylt med texten "Retrolampan UF".

Retrolampan UF fick priset Årets Ung-Ullbagge 2022 av Naturbruksskolornas förening.

Årets UF-skola i Halland 2021

Vid Ung Företagsamhet Hallands livesända prisutdelning 23 mars 2021 utsågs Munkagårdsgymnasiet till Årets UF-skola med följande motivering:

Skolan har sedan lång tid jobbat brett med UF-företagande och kontinuerligt skapat samverkan och möten mellan skola och näringsliv. Näst in till alla elever som går ut från skolan har drivit ett UF-företag. Här har man förstått möjligheten med att arbeta ämnesövergripande med UF-företagande. Man kopplar också UF-företagens affärsidéer mot programinriktningen för att få en så relevant utbildning som möjligt. Lägg därtill att man utbildar Sveriges enda Bioprenörer! Som de själva sammanfattar det: ”På vår skola ska eleverna bli företagsamma, yrkeskunniga, nyfikna, hållbara, framtida entreprenörer inom trädgård, djurvård, skogsbruk och lantbruk”.