Länk till förstasidan

Djurvård

Om du är djurintresserad har vi utbildningen för dig! Vi är en liten skola med stora resurser. Här finns allt från hamstrar och hundar till reptiler, grisar och kor. Hos oss kan du skräddarsy din utbildning. Vi erbjuder kurser inom hund, djursjukvård, lantbruksdjur och zoohandel-djurpark. Välkommen till Munkagårdsgymnasiet och en unik inblick bakom kulisserna i djurens spännande liv!

Kontakt:
Katarina Karlberg

Om utbildningen

Väljer du inriktning Djurvård hos oss på Munkagårdsgymnasiet kan du se fram emot en riktigt givande och varierad utbildning som ger dig värdefulla kunskaper inför ditt framtida yrke. Beroende på vilka kurser du väljer kan du få kompetens som djurvårdare, djurskötare, föreståndare för hunddagis och/eller hundinstruktör samt behörighet till fortsatta studier.

På Munkagårdsgymnasiets djurinriktning kommer du att lära dig massor om olika sällskapsdjur, djurparksdjur, lantbruksdjur och olika yrken relaterade till djur. Skolan har fler än 100 olika djurarter och du kommer bland annat att arbeta med hundar, fiskar, reptiler, ormar, fåglar, kaniner, hästar, grisar och kor. Det är eleverna tillsammans med vår driftspersonal som sköter djuren.

Skräddarsy din utbildning

Vi på Munkagårdsgymnasiets djurinriktning ger dig som elev möjligheten att skräddarsy din utbildning genom att erbjuda olika utgångsval. Detta gör att du kan nischa dig, men även få en bred utbildning om du så önskar. Valen är också anpassade efter vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Alla elever läser Djurens biologi, Djurhållning, Djuren i naturbruket, Sällskapsdjur 1, Hundkunskap 1, Djursjukvård 1 och Djurpark 1 förutom de gymnasiegemensamma och programgemensamma ämnena. Efter det kan du välja din utgång.

Vi erbjuder Hundkunskap 2 & 3, Träning av hund, Sällskapsdjur 2, Djurpark & zoohandel (djurspecialisering), Djursjukvård 2, Lantbruksdjur 1 & 2 och Etologi (biologi – naturbruk – specialisering). Utöver det finns det olika djurinriktade kurser att välja till individuella valen så som Aktivering & berikning, Agility, Specialsök, Friskvård hund, SBK instruktör och Odling av djurfoder.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Förutom arbetet med skolans djur har samtliga elever 15 veckors APL. Skolan ordnar din APL-plats utifrån dina önskemål och dina val av kurser. Vi har flera olika samarbeten både i Sverige och utomlands, exempelvis med Borås Djurpark och veterinärhögskolan i Sarajevo. Andra exempel på APL platser är zoobutiker, 4H-gårdar, lantbruk, hunddagis/pensionat, hund- och hästrehabilitering, hundutbildningsföretag av olika slag och veterinärkliniker.

två personer

Möjligheter efter utbildningen

Alla som tar gymnasieexamen från Naturbruksprogrammet inriktning Djurvård får Europass Djur, som är ett internationellt gångbart intyg på din kompetens som djurskötare. Beroende på dina val så kan du även få kompetens som djurvårdare med utökad behörighet i läkemedelshantering (D9), föreståndare för hunddagis, diplom som friskvårdskonsulent på hund och/eller hundinstruktör. Du har också möjlighet att välja till grundläggande högskolebehörighet för att studera vidare på högskola eller universitet.

Efter avslutad utbildning kan du jobba som djurskötare på gård med får/kor/grisar eller på djurpark, djurvårdare på djurklinik/djursjukhus, hundskötare på hunddagis/pensionat eller inom zoo-handeln. Du får även kompetensen att starta upp ett eget företag. Och har du valt vissa kurser så kan du även jobba som hundinstruktör och/eller friskvårdskonsulent på hund. Väljer du att läsa vidare på exempelvis högskola och universitet öppnas flera olika alternativ såsom djursjukskötare, hundförare inom polis/tull/försvarsmakt/väktare, yrkeslärare etc.

fyra personer och en hund

Tidigare elever berättar

Prova på

Går du i årskurs 9 och funderar på att välja inriktning Djurvård? Då är du välkommen till oss för att prova på!

För mer information och anmälan kontaktar du Katarina Karlberg via mejl Katarina.Karlberg@regionhalland.se.

Vill du veta mer om hur det funkar att studera på gymnasiet och på Naturbruksprogrammet? Kontakta vår studie- och yrkesvägledare Jenny via mejl Jenny.M.Norrman@regionhalland.se för att få svar på dina frågor eller boka ett digitalt möte.

en get

Kursplan

Gymnasiegemensamma ämnen 900 p

Engelska 5, 100 p
Engelska 6, 100 p
Historia 1, 50 p
Idrott och hälsa 1, 100 p
Matematik 1, 100 p
Naturkunskap 1a, 50 p
Religionskunskap, 50 p
Samhällskunskap, 50 p
Svenska 1, 100 p
Svenska 2, 100 p
Svenska 3, 100 p

Programgemensamma ämnen 400 p

Biologi 1, 100 p
Entreprenörskap, 100 p
Naturbruk, 200 p

Individuellt val 200 p

Alla elever på Naturbruksprogrammet ges möjlighet att läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6 som utöver yrkesexamen krävs för grundläggande behörighet till högskolan. Utöver det så finns det olika djurinriktade kurser att välja till individuella valen så som Aktivering & berikning, Agility, Specialsök, Friskvård hund, SBK instruktör och Odling av djurfoder.

Gymnasiearbete 100 p

Inriktning Djurvård 500 p

Djurens biologi, 100 p
Djuren i naturbruket, 100 p
Djurhållning, 100 p
Sällskapsdjur 1, 100p
Djurvård inom djurens hälsa och sjukvård 1, 100 p

Programfördjupning 200 p

Djurpark 1, 100 p
Hund 1, 100 p

Valbara utgångskurser 500 p

Djurpark & Zoo-handel (Djur specialisering), 100p
Djurvård inom djurens hälsa och sjukvård 2, 200p
Etologi (Biologi naturbruk specialisering), 100p
Hundkunskap 2, 100p
Hundkunskap 3, 100p
Lantbruksdjur 1, 100p
Lantbruksdjur 2, 100p
Matematik 2a, 100p
Sällskapsdjur 2, 100p
Träning av hund, 100p

Våra resurser

Munkagårdsgymnasiet är en liten skola med stora resurser! För att kunna erbjuda en bra utbildning inom djurvård är praktiskt arbete viktigt vilket kräver tillgång till ytor, lokaler, utrustning och inte minst djur! Munkagårdsgymnasiets fantastiska miljö ger goda förutsättningar för en givande utbildning.

Djurhus

Vi har först och främst ett smådjurhus med reptiler, leddjur, amfibier, blötdjur, fiskar, gnagare och fåglar. På skolan finns även ett stordjurshus där vi har gäss, hästar, vallabys, alpackor, getter, minigrisar och får. Det är eleverna tillsammans med vår erfarna driftspersonal som sköter djuren. Vi har också en separat akvariesal, där eleverna i par eller smågrupper får starta och sköta sitt alldeles egna akvarium.

en orm

Sal D1

Djursjukvård är en viktig del i en djurskötares utbildning och i vår djursjukvårdssal finns olika typer av utrustning. I den praktiska delen av undervisningen är det förstås en stor fördel att kunna använda skolans djur.

en liggande hund

Hundstall

Om du väljer att läsa de valbara hundkurserna på Munkagårdsgymnasiet så har du möjlighet att ta med din egen hund. Skolan har ett hundstall med tillhörande rastgårdar. Det finns även en separat inhägnad rastgård.

Hundstall

Träningsplan och Hundhall

När vi ska träna våra hundar i olika moment behövs utrymme. Vi har en stor inhägnad träningsplan på ca 2000 kvm. Vi har även tillgång till en hundhall som är ca 300 kvm och har mattingmatta som underlag. Vi har en komplett agilitybana och även utrustning för drag, rallylydnad, tävlingslydnad, spår, sök, special/preparatsök och nose work.

hundhall

Hundkärra och bussar

Ibland vill vi ge oss ut på tur, till exempel till den fina naturen i Åkulla bokskogar eller en lokal brukshundklubb. Då har vi på skolan flera bussar och även en hundkärra för att hundarna ska åka med bästa komfort.

en hund och kvinna som rör på sig

Ladugård och suggstall

I och med att vi har lantbruksinriktning på skolan så har vi också en mjölkproduktion och en smågrisproduktion. Du som läser djurinriktning har driftsveckor även i dessa stallar. Trivs du med lantbruksdjuren så kan du välja de kurserna i din utbildning. Även du som är intresserad av djurparksdjur har fördel av att arbeta med lantbruksdjur.

suggstall

Lärare

Vi på djurinriktningen har bred kompetens. Här finns lärare med bakgrund som biolog, agronom, veterinär, djurskötare, djurvårdare, lantbrukare och av Svenska Brukshundklubben certifierade lärare och instruktörer. Flertalet lärare har genomgått utbildningar i Svenska Kennelklubbens regi. I arbetslaget finns erfarenhet av uppfödning av olika djurslag, arbete som klinisk veterinär, arbete inom djurpark, zoohandel och hundutbildning samt egenföretagare i olika branscher. Flera är dessutom aktiva tävlingsförare i olika hundsporter.

en vit hund sitter i en låda

Spåret (NPF)

Djurvård går att välja som inriktning inom Spåret, som är en utbildning för elever med NPF-diagnoser (adhd, autism).